Op 25 april 1997 is in de Roelof Kiers Masterclass – georganiseerd door de VPRO en Het Berlage Instituut – door 4 nieuwe media studenten een televisie-format bedacht en gepresenteerd onder de werktitel ‘School 90210’ wat later bekend is geworden als ‘BigBrother’, ‘De Gouden Kooi’ en ‘Utopia’, .

 Hieronder vind je de oorspronkelijke presentatie terug. De presentatie is in het Engels gehouden dus de Nederlandse teksten heb ik later vertaald.

 

Roelof Kiers Masterclass

Er zijn een heleboel zaken die te abstract om vertrouwd te zijn.Door het verkrijgen van een standpunt of perspectief dat mensen herkennen je kunt een dialoog starten over onderwerpen die ze anders zouden negeren.

02school

Om dit te doen komen we met een middelbare school, waar kleine en grote problemen zullen optreden, maar op een veel kleinere schaal. Een start opzet zou een bekentenis kamer kunnen zijn met een camera en een feedback-interface waar mensen hun problemen kunnen uiten of vragen kunnen stellen. De VPRO kan samen met de studenten en een interactief publiek de situatie, de geschiedenis en de ontwikkeling van bepaalde problematiek of problemen in kaart brengen.

03boy

Bijvoorbeeld een jongen op school wil bij een groep horen, maar hij is niet goed gekleed, zodat hij niet wordt geaccepteerd als een lid van die groep.

04feet

De VPRO zal onderzoek doen naar dat specifieke probleem.
Er wordt gekeken naar de mode en de verschillende dress-codes die hierbij een rol spelen en het sociale gedrag hier om heen.

05expert

De VPRO nodigt experts, studenten en andere mensen uit die iets zinnigs te zeggen hebben over het onderwerp. Zo begint de VPRO een dialoog door de live presentatie van het probleem het aan het publiek.

06def

Het publiek (mensen die het programma te bekijken op een regelmatige basis en mensen die geïnteresseerd zijn in dat specifieke onderwerp) kunnen reageren en deelnemen aan de dialoog en iets toevoegen aan de dialoog, zodat het platform van de dialoog zal groeien. Een tijdelijke gemeenschap kan groeien rond een bepaald onderwerp.

07benen-4

Deze dialoog zal op haar beurt weer invloed hebben op de groep en het sociale gedrag binnen de groep.